top of page

Energiberäkning

En energiberäkning beräknar mängden energi som krävs för värme, komfortkyla, varmvatten och elförbrukning i en fastighet. Den utförs i samband med en energideklaration eller vid verifiering av att byggnaden möter kraven i Boverkets byggregler BBR.

Så går en energiberäkning till

En energiberäkning kan utföras genom mätning av den faktiska energiförbrukningen eller uppskattad beräkning baserat på olika schablonvärden. Vid beräkning är det viktigt att den är så noggrann att den skiljer sig minimalt från den framtida elförbrukningen. 

Vid mätning

Enligt Boverket bör en mätning av energiförbrukning utföras under minst 12 månader inom 24 månader efter att fastigheten tagits i bruk. Värdena för värme, komfortkyla, varmvatten och elförbrukning ska normaliseras enligt riktlinjerna i BEN(2016:12) från Boverket

Vid beräkning

Vid en beräkning används fastställda schablonvärden för att fastställa hur mycket energi de boende kommer förbruka för värme, komfortkyla, varmvatten och elförbrukning. I beräkningen tas också in värme från hushållsapparater, värme från människor, solinstrålning och kyla i form av persienner och markiser.

Göra en energiberäkning själv

Du kan som byggherre utföra en energiberäkning själv med hjälp av reglerna och riktlinjerna i BEN(2016:12) från Boverket. Det är viktigt att du utför beräkningen utförligt och noggrant för att du ska uppfylla kraven vid en energideklaration som enbart en certifierad energiexpert kan utföra.

Om energiberäkningen eller mätningen inte möter kraven vid energideklaration

I de fall att beräkning eller mätningen inte möter kraven i Plan och Bygglagen kan kommunen kräva åtgärder av fastighetsägaren för att uppfylla kraven. Om du som fastighetsägare inte åtgärdar problemen kan kommunen förelägga vite enligt Plan- och bygglagen kapitel 11. 20 §

För uppnå kraven vid en energiberäkning

Här är några rekommendationer för att lyckas med en energiförbrukning för både nybyggnationer och förvaltning av fastigheter. 

  • Värmeinjustering. En värmeinjustering för att säkerställa att värmefördelningen är optimal. Det är vanligt att lägenheter längre upp i en fastighet inte får samma värmefördelning vilket leder till extra uppvärmningskostnader. En lyckad värmefördelning kan minska uppvärmningskostnaderna med 5% per grad enligt Energimyndigheten.

  • Solskydd. En del markiser kan avleda upp till 95% av värmen från solen. Det kan kraftigt minska kostnaden för komfortkyla under sommaren.

  • Isolering. Enligt Energimyndigheten sker cirka 20% av värmeförlusterna på grund av undermålig isolering. Att tilläggsisolera tak och fasad minskar kostnaderna för uppvärmning. Det effektiviserar också ventilationssystem eller värmepumpar med frånluft som utnyttjar inomhusvärmen för att uppnå fastigheten på nytt.

Hjälp eller rådgivning kring energiberäkning

Kontakta Sefast på nummer eller mail om du behöver hjälp eller rådgivning kring energiberäkning för din fastighet.


 

Comments


bottom of page