top of page

Energikartläggning

En energikartläggning redovisar mängden energi som ett företag köper in och var den förbrukas. Energikartläggning ser över bland annat energiförbrukning på tim, månad och årsstatistik. Syftet är att minska energiförbrukningen och klimatpåverkan.

Områden som kartläggs

Här är några av områden som ses över under en energikartläggning och hur de positivt kan påverka ert företag

  • Elförbrukning. Hur mycket el som används, under vilka tidpunkter och vilken typ av belysning som används. Åtgärdsförslag kan vara att installera tidsstyrd, behovsstyrd och byta till energisnål led-belysning. Led-belysning använder 90% mindre energi och har längre livslängd än en glödlampa enligt Energimyndigheten.

  • Ventilation. Vilka områden som ventileras och hur ofta. Att installera behovsstyrd ventilation som enbart ventilerar de områden som aktivt används kan ni minska er kostnader.

  • Klimatskal. Hur väl isolerat en fastighet är, mängden värme som släpps ut och kyla som släpps in. Att förbättra isolering minskar uppvärmningskostnader och förbättrar inomhusmiljö.

  • Värmesystem. Vilket typ av uppvärmningssystem används. En elpanna är mindre energisnål än moderna värmepumpar som också kan återanvända den befintliga värmen i inomhusluften.

  • Värmefördelning.  Hur väl värmen fördelas inom fastigheten. Det är vanligt i framförallt höghus att värmefördelningen försämras högre upp i byggnaden. Genom att sänka värmen och samtidigt förbättra fördelningen kan ni sänka kostnaden med upp till 5% per grad enligt Energimyndigheten.

Fördelar med energikartläggning

Mindre och medelstora företag har inget lag krav på energikartläggning men kan ändå dra nytta av en energikartläggning. Här är några fördelar:

  • Sänkta energikostnader. Med hjälp av att kartlägga och åtgärda energiförluster kan i en del fall energikostnaderna minska drastisk

  • Miljö. Minska sin miljöpåverkan, det kan också stärka sig på marknaden i ett mer miljömedvetet samhälle. 

  • Ränte- och lånevillkor. Ett företag som har bättre energiklassificering har möjlighet till lägre räntor och bättre finansieringsvillkor. 

Större företag som har över 250 anställda och en årsomsättning över 50 miljoner euro har ett lagkrav på att utföra energikartläggning. Läs mer om energikartläggning för stora företag.


Exempel på lyckade energikartläggningar

Här är några exempel på hur företag lyckats minska sin energiförbrukning med hjälp av en energikartläggning.

  • Leksands knäckebröd AB. Med hjälp av en energikartläggning kunde åtgärder utföras som sparar 3 miljoner kronor per år.

  • Global Castings. Tillverkar järngjutgods och minskade energiförbrukningen för deras ugnar från 1,9 MWh/ton per år till 1,35 MWh/ton per år.

Besök Energimyndigheten för att se hela casen och se fler exempel på lyckade åtgärder till följd av energikartläggning.

Hjälp med energikartläggning

Kontakta Sefast på nummer eller mail om ni behöver hjälp eller rådgivning gällande energikartläggning. Vi har flera års erfarenhet och har ett erfaret team bestående av energiexperter, besiktningsmän, byggkonsulter och projektledare. 

Vanliga frågor

Vad kostar en energikartläggning?

Kostnaden för en energikartläggning beror på omfattningen och storleken samt mängden fastigheter som ska kartläggas. Förvänta dig en kostnad på 15 000 kr och uppåt för små till medelstora företag. För större företag är det 50 000 kr och uppåt vanligtvis.


 

Comments


bottom of page