top of page

Vem gör energideklaration

En energideklaration får enbart utföras av en certifierad energiexpert. Energideklarationen redovisar för all energianvändning i form av kyla, värme, vatten och elkonsumtion. 

Så utförs en energideklaration

Inför en energideklaration är det till fördel om följande uppgifter finns tillgängliga

  • Förbrukningsdata. Statistik över de senaste 12 månadernas värmeförbrukning, elförbrukning och vattenförbrukning

  • OVK. Om OVK är gjort eller ej.

  • Radonnivåer. Om radonmätning är utförd eller ej och eventuella värden.

Områden som inspekteras

Här är några områden som ses över under besiktningen

  • Värmesystem. Skicket och energieffektivitet av värmesystem såsom elpannor och värmepumpar.

  • Isolering. Isolering i tak, fasad, dörrar och fönster ses över för att identifiera värmeförluster som innebär förhöjda uppvärmningskostnader.

  • Ventilation. Typ av ventilation, luftflöde och ventilationssystemets effektivitet inspekteras. I ädre byggnader är det vanligt med äldre system som inte återbrukar inomhusvärmen.

  • Belysning. Äldre belysning såsom glödlampor är ofta installerade och drar mer energi än exempelvis led-belysning.

Efter besiktningen överlämnas en slutrapport till er som fastighetsägare eller styrelse i en brf över den totala energiförbrukningen. Deklarationen registreras också hos Boverket.

Åtgärdsförslag

Energideklarationen innehåller också åtgärdsförslag för att minska energiförbrukningen och miljöpåverkan. Här är några vanliga, mindre och större förslag.

Mindre åtgärdsförslag

  • Belysning. Att byta ut glödlampor mot energisnål led-belysning som förbrukar upp till 90% mindre el är en bra mindre åtgärd enligt Energimyndigheten.

  • Värmeinjustering. Ett normalt fel är att värmefördelningen i en fastighet är undermålig. Det leder till att värmen behöver höjas för att kunna fördelas ut till alla delar av fastigheten. En lyckad värmejustering kan minska kostnaden för uppvärmning med upp till 5% per sänkt grad enligt Energimyndigheten

Dessa åtgärder kräver en mindre investering men leder ofta till sänkta energikostnader och förbättrad inomhusmiljö.

Större åtgärdsförslag

  • Värmesystem. Byta ut exempelvis äldre elpannor mot nyare energisnåla värmepumpslösningar. 

  • Ventilation. Att installera nyare ventilationssystem som återanvänder inomhusvärmen kan kraftigt sänka kostnaden. Enligt Svenskventilation kunden en brf i Solna i samband med isolering av fönster och fasad minska sin energiförbrukning med 50%.

  • Tilläggsisolera. Att isolera tak och fasad minskar utsläpp av värme och insläpp av kyla.

Större åtgärdsförslag kan ofta på sikt ge en större energiminskning men kräver ofta framförhållning och planering.


Framförhållning och planerade underhåll

Att planera framtida underhåll och åtgärder i samband med en energideklaration leder ofta till sänkta kostnader och stabilare ekonomi. En underhållsplan detaljerar vad, när och hur mycket olika underhåll kommer att kosta 50 år fram i tiden. Det leder till minskad risk för kostsamma akuta renoveringar och förhöjda räntor och amorteringar. Läs mer på vår sida om underhållsplan.

Hjälp eller rådgivning kring energideklaration

Kontakta Sefast om du behöver hjälp eller rådgivning av en certifierad energiexpert. Vi hjälper dig att upprätta en energideklaration och kan bistå med projektledning för åtgärder.



 

Comments


bottom of page